100-річчяз дня заснування

+380-50-6264506

100-річчяз дня заснування

Цікаві факти з історії харчування. Частина перша

Цікаві факти з історії харчування. Частина перша

З розвитком індустрії масового харчування, споживання та приготування їжі зазнало значних змін. На сучасному етапі зникає самобутність багатьох національних кухонь. Люди вже не харчуються виключно традиційними стравами, притаманними певному регіону, бо мають можливість придбати будь-яку їжу у великих супермаркетах, або знайти величезну кількість рецептів в мережі Інтернет. А що каже нам історія виникнення їжі? 

У 1924 році було винайдено спосіб заморожувати продукти, після чого розпочалась ера напівфабрикатів. Основними продуктами харчування стали м’ясні та рослинні консерви, ковбаса, бутерброди та готові холодні напої. Перший фаст-фуд під назвою «Вайт Касл» відкрили у 1921 році в Канзасі (США), коронними стравами були недорогі гамбургери та картопля-фрі. Наприкінці 1940 р. з’явилася найвідоміша у світі мережа ресторанів швидкого харчування «МакДональдз», яка на даний час налічує 30 тис. закладів у 119 країнах світу.

У 1990-х роках винайшли генномодифіковані продукти (ГМО), першою їх комерційне виробництво розпочала компанія Калген (Calgene) із томатом FlavrSavr. Зараз все більше виробників віддають перевагу ГМО перед «натуральними» видами рослин і тварин. Багато культур, таких як, кукурудза, соя, ріпак, бавовна, картопля є генетично модифікованими, оскільки в такому вигляді вони стійкіші до шкідників і хвороб. Останнім часом, між прихильниками та противниками ГМО постійно ведуться запеклі дискусії. Існує думка, що генномодифіковані продукти можуть негативно впливати на здоров’я людини. Вони спричиняють харчову алергію та містять шкідливі токсини.

1924 році було винайдено спосіб заморожувати продукти, після чого розпочалась ера напівфабрикатів. Основними продуктами харчування стали м’ясні та рослинні консерви, ковбаса, бутерброди та готові холодні напої. Перший фаст-фуд під назвою «Вайт Касл» відкрили у 1921 році в Канзасі (США), коронними стравами були недорогі гамбургери та картопля-фрі. Наприкінці 1940 р. з’явилася найвідоміша у світі мережа ресторанів швидкого харчування «МакДональдз», яка на даний час налічує 30 тис. закладів у 119 країнах світу.

У 1990-х роках винайшли генномодифіковані продукти (ГМО), першою їх комерційне виробництво розпочала компанія Калген (Calgene) із томатом FlavrSavr. Зараз все більше виробників віддають перевагу ГМО перед «натуральними» видами рослин і тварин. Багато культур, таких як, кукурудза, соя, ріпак, бавовна, картопля є генетично модифікованими, оскільки в такому вигляді вони стійкіші до шкідників і хвороб. Останнім часом, між прихильниками та противниками ГМО постійно ведуться запеклі дискусії. Існує думка, що генномодифіковані продукти можуть негативно впливати на здоров’я людини. Вони спричиняють харчову алергію та містять шкідливі токсини.

Далі буде.