100-річчяз дня заснування

+380-50-6264506

100-річчяз дня заснування

Історія відкриття першої спеціальності

Історія відкриття першої спеціальності

На Південь України виноградна лоза потрапила ще в дохристиянську епоху. У Бердянську до 1911 року виноградники займали площу близько 7000 десятин та 2250 десятин в окрузі.

Для підтримки та розвитку виноградо-винного промислу на Україні у червні 1921 року було прийнято «Декрет про виноградо-винний  промисел та плодово-ягідне виноробство».

На сторінках Бердянської газети «Рабоче-селянское слово» була надрукована стаття, автор якої наголошував, що Бердянську вкрай необхідно мати кваліфіковані кадри з виноградарства.

Рішення проблеми не примусило на себе довго чекати, і на черговому засіданні Бердянського виконавчого комітету було ухвалено проект організації агрошколи з підготовки садівників і виноградарів.

1 жовтня 1924 року рішенням Бердянського Окрвиконкому була створена профшкола виноградарства та садівництва. Агропрофшкола здійснила перший набір учнів на три групи, одна з яких була підготовчою, а строк навчання становив 2 роки. Прийом відбувався за результатами вступних іспитів без врахування раніше отриманої освіти. Першими учнями були в більшості мешканці Бердянського району, які по завершенні навчання вважалися молодшим керівним складом для виноградних господарств.