Масниця
Масниця або Колодій з давніх давен було на території України одним з найвеселіших свят. Символізувало воно пробудження весни та проводи зими. Сучасна Масниця увібрала в себе традиції багатьох століть, ставши саме тим святом, яке ми знаємо сьогодні.
Свято з'явилося ще за часів язичництва на території Київської Русі. Тобто Масниця — це, безсумнівно, українська культурна спадщина.
Наші предки не готували млинців. Натомість на столах обов'язково стояли вареники з сиром та сметаною.
Чому Масниця? Тому що в цей день споживали багато масної їжі. Це були сир, масло, вареники з сиром і маслом, звідси назва Масниця.
Традиції святкування Масниці закріпилися за кожним днем свята. Вони поєднують народні та церковні обряди. В народі на Масницю проводять зиму і починають зустрічати тепло весни, а для церкви це свято означає наближення Великого посту.
Головним атрибутом свята вважалося солом'яне опудало, яке символізувало зиму. В кінці Масниці його спалювали. Так "прощалися" із зимою та вітали весну.
Цього року Масний тиждень починається 20 лютого і триватиме до 26 лютого. Тож нехай минула зима забере з собою все, що могло змусити плакати і переживати, а весна буйним цвітом і теплим вітром наповнить Ваші серця миром, добром і щастям!