100-річчяз дня заснування

+380-50-6264506

100-річчяз дня заснування

“Професійне” свято українських морів

“Професійне” свято українських морів

“Професійне” свято українських морів 

 Всесвітній день моря (World Maritime Day) відзначається з 1978 року за ініціативи Асамблеї Міжнародної Морської організації ООН. Він покликаний привернути увагу до екологічної безпеки морських перевезень, збереження морів та їхніх біоресурсів, а також боротьби з найгострішими світовими проблемами - змінами клімату, забрудненням водних просторів та зникненням багатьох рідкісних видів риби. 

Цікаво, що в кожній країні уряд сам визначає конкретну дату для “професійного” свята морів, але зазвичай воно відзначається в один з днів останнього тижня вересня. Цього року в Україні він припадає на 30 вересня.

Азовське та Чорне море - що ми про них знаємо?

Ми звикли захоплюватися Саргасовим морем - найбільшим у світі. Його ще називають морем без берегів, адже “береги” його утворені контурами океанічних течій, а площа сягає 7 млн. км. кв. Або ж найпрозорішим серед морів - Середземним: металевий диск (диск Секкі), опущений в його східній частині, видно на глибині до 60 м. А між тим українські моря теж є своєрідними рекордсменами і добре відомі у всьому світі!

Азов є наймілкішим серед морів. Середня глибина його досягає лише 8 м, а найбільша  не перевищує 13,5 м. А ще він найбільше врізається в глиб материка Євразія (на півдні Східно-Європейської рівнини). 

Також Азовське море входить до п’ятірки найменших морів: його площа усього 37 800 кв. м. На думку вчених, раніше ця територія була сушею. Одна з гіпотез припускає, що водна поверхня утворилася тут в результаті підйому рівня Атлантичного океану і Чорноморського потопу, який стався біля 5600 року до н.е. 

Що ж до Чорного моря, то воно відоме з найдавніших часів. В минулому воно мало різні назви. Стародавні греки називали його Понтом Авксінським (грец. Πόντος Aύξενος — негостинне море), а згодом, після успішної колонізації його узбережжя, — Понтом Евксинським (грец. Πόντος Εύξενος — гостинне море). Ним проходили важливі торгові шляхи, що зв'язували античні держави та племена Північного Причорномор'я з Південним Причорномор'ям і Середземномор'ям. Деякі античні письменники (Феокріт, Сенека, Лукіан) називали це море Скіфським. У Київському літописі воно називалося Понтійським (Понетським) морем. Пізніше також використовувалась назва Козацьке море[1][2][3].).

З часом у різних народів закріпилася сучасна назва «Чорне море» (тур. Karadeniz; крим. Qara deñiz). Можливо, через чорний колір води на значній глибині, можливо завдяки його бурхливості, а можливо й через те, що розчинений у морській воді сірководень призводив до того, що днища суден, якорі та інші металеві предмети, занурені у воду, набували чорного кольору через окиснення[4]. Через той же великий вміст сірководню, Чорне море є найменш заселеним. На глибині понад 200 метрів у ньому взагалі, крім бактерій, ніхто не живе.

На жаль, цьгоріч День морів в Україні - не просто дата. Це можливість привернути увагу до проблем, які виникли в наших солоних водоймах. В тому числі, внаслідок злочинного російського вторгнення в нашу країну. Адже через нього гинуть не лише люди, а й багато тварин. Так, 11 червня 2022 року директор Приазовського національного природного парку Дмитро Воловик повідомив про справжню трагедію для Азовського моря. Від дій російських окупантів почали гинути дельфіни, популяція яких тільки-но почала відновлюватися. 

Цього ж місяця стало відомо, що через мінування росармією Азовського моря, постраждав рідкісний вид риб — тригла жовта (морський півень) . Це був перший зафіксований випадок загибелі цієї червонокнижної тварини у Запорізькій області. Слід зазначити, що це єдиний вид цього роду у фауні України.

Як відсвяткувати День моря

Найбільшою проблемою морів, зокрема Чорного та Азовського, є величезна кількість пластику, яка потрапляє в них зі стічними водами. Він становить 83% від усього морського сміття. Найчастіше це пляшки, обгортки від цукерок, одноразові пакети тощо. Найкращим подарунком для моря буде допомога йому. Зробити це по силам кожному, навіть дитині. Для цього слід дотримуватися хоча б кількох простих правил:

  1. не змивайте засоби особистої гігієни (вушні палички, контактні лінзи, засоби жіночої гігієни тощо) у каналізацію;
  2. не викидайте пластикове сміття у річки;
  3. якщо бачите пляшку чи пакет, які пропливають повз вас, витягніть їх і утилізуйте;
  4. ділиться інформацією про забрудненість морів;
  5. організовуйте або долучайтесь до акцій прибирання прибережних територій у вашому місті;
  6. відвідуючи пляж, приберіть сміття за собою та прихопіть пляшку чи пакет, які забув хтось інший, щоб здати їх на переробку. 

Цікаво знати!

  1. З 2000 року Міжнародна гідрографічна організація виділяє всього п’ять океанів: Атлантичний, Індійський, Північний Льодовитий, Тихий і Південний. А ось із кількістю морів на нашій планеті вчені досі ніяк не можуть визначитися: їхня кількість коливається від 54 до 90. Стосовно океанів все також не так просто, адже цей поділ є досить умовним і в різні часи та у різних державах виділяли і виділяють різну кількість океанів.
  2. День моря (яп. 海の日 Умі-но хі) — державне свято Японії, відповідно до закону визначається як день подяки океану та надії на процвітання морської країни. До 1996 називався Святом моря або Днем пам'яті моря (яп. 海の記念日 Умі-но кінембі), але не було державним святом. Починаючи з 2003, згідно японської системи “щасливих понеділків”, відзначається в третій понеділок липня. До Дня моря вода вважається холодною, тож саме з  цього свята починаються літні канікули та купальний сезон. Багато японців вважають цей день просто додатковим вихідним, адже це свято досить нове і ще не має усталених традицій. Між тим, вони поступово все ж таки з’являються. Так, наприклад, в третій понеділок липня стало популярним подавати на стіл смажену ставриду адзі з кисло-солодким соусом. 
  3. Найхолоднішим є Східно-Сибірське море - його температура коливається від -1.8 до +5 градусів за Цельсієм.
  4. Самим чистим вважають море Ведделла (окраїнне море біля берегів Антарктиди), а найзабрудненішим – Середземне. Згідно з даними Greenpeace та Іспанського Інституту дослідження світового океану, в кожному кубометрі його води можна знайти 33 види відходів.
  5. Середземне море також вважається самим заселеним, в ньому проживає біля 9 тисяч видів різних істот. 
  6.  
  7. Самим солоним морем є не Мертве, адже хоча його називають морем, але класифікують як озеро, а Червоне. В одному літрі його води міститься 41 грам солі. Найменшу солоність має Балтійське море.
  8. Червоне море є єдиним, в яке не впадає жодної річки. Через це його вода є дуже прозорою. Також воно є найтеплішим. Середня температура поверхні води в Червоному морі влітку становить близько 26 °C, а на півночі до 30 °C.
  9. Найбільшим за площею Саргасове море. Його площа від 6 до 7 млн км² (залежить від плину течій).
  10. Найглибшим морем є Філіппінське, адже саме в ньому розташована найглибша точка планети – Маріанський жолоб або як його ще називають – Маріанська западина, глибина якої понад 10 000 метрів.
  11. Збираючись пірнати і зайнятися дайвінгом пам’ятайте: чим менше глибина занурення, тим яскравіші фарби. Червоне світло зникає вже на глибині 6 метрів, а на глибині кілька десятків метрів лишаються лише синій і фіолетовий.