100-річчяз дня заснування

+380-50-6264506

100-річчяз дня заснування

Шануймо історію нашого коледжу:  згадуємо як було створено заклад освіти

Шануймо історію нашого коледжу: згадуємо як було створено заклад освіти

Запорізький край до початку ХХ століття пережив багато трансформацій та експериментів з боку імперської влади, але все ж таки залишався потужним сільськогосподарським клондайком.

На початку ХХ ст. виноградарство України зазнало великої кризи, пов’язаної з поширенням філоксери та розрухою, викликаною першою світовою і громадянськими війнами. За короткий час площі виноградників скоротилися в 4,2 рази. У Бердянську до 1911 року виноградники займали площу близько 7000 десятин та 2250 десятин в окрузі, а з 1911 року з’явилась грибкова хвороба «Мільдіум», яка знищила велику кількість виноградників. Для підтримки та розвитку виноградо-винного промислу на Україні у червні 1921 року було прийнято «Декрет про виноградо-винний  промисел та плодово-ягідне виноробство».

На сторінках Бердянської газети «Рабоче-селянское слово» була надрукована стаття, автор якої наголошував, що Бердянську вкрай необхідно мати кваліфіковані кадри з виноградарства. Рішення проблеми не примусило на себе довго чекати, і на черговому засіданні Бердянського виконавчого комітету було ухвалено проект організації агрошколи з підготовки садівників і виноградарів.

1 жовтня 1924 року рішенням Бердянського Окрвиконкому була створена профшкола виноградарства та садівництва. Агропрофшкола здійснила перший набір учнів на три групи, одна з яких була підготовчою, а строк навчання становив 2 роки. Прийом відбувався за результатами вступних іспитів без врахування раніше отриманої освіти. Першими учнями були в більшості мешканці Бердянського району, які по завершенні навчання вважалися молодшим керівним складом для виноградних господарств.

Бердянська агрошкола проіснувала до 1926 року, згодом була реорганізована указом  Наркомзема України. Відтепер, у школі було введено трирічний строк навчання, по завершенні якого випускникам надавалась кваліфікація агротехніка виноградарства і виноробства, окрім того, Райземвідділ зобов’язаний був надати їм робочі місця. На світлинах ви можете побачити перші навчальні корпуси.

Практичне втілення популяризації виноградарства та виноробства шляхом поширення спеціальних знань через бердянську агрошколу, а згодом технікум виноградарства та виноробства стало ефективним засобом розкриття прихованих ресурсів і можливостей у регіоні, формування «полюсів розвитку» та відкритості на модернізацію виноробної галузі.