100-річчяз дня заснування

+380-50-6264506

100-річчяз дня заснування

Світова небезпека. Увага – міни!

Світова небезпека. Увага – міни!

Через активні бойові дії у різних частинах країни зростає небезпека від вибухонебезпечних предметів для нашого життя. Шкода, якої можуть завдати ці предмети, непоправна та навіть смертельна.

За статистикою, внаслідок різноманітних війн та воєнних конфліктів на території більш ніж 80 країн світу знаходиться біля 100 мільйонів мін та вибухонебезпечних предметів, в тому числі і на Україні. Кожен рік від них гине та калічиться приблизно 26 000 людей, 80% з яких – цивільне населення, головним чином це жінки та діти.

Як себе поводити поруч із вибухонебезпечними предметами? 

Запам’ятайте прості правила та поділіться ними з рідним.

1. Уникайте небезпечної місцевості. Звертайте увагу на офіційні встановлені знаки. Якщо ви бачите неофіційні, зроблені людьми з підручних засобів, попереджувальні знаки, цю територію рекомендують сприймати також як заміновану. Оминайте колишні військові позиції, оборонні укріплення, залишки військової техніки, покинуті будинки та споруди. Не ходіть лісами та полями.

2. Не торкайтеся невідомих предметів. Небезпечним може бути навіть те, що має безпечний вигляд. Зашкодити можуть не лише міни, але й боєприпаси, які впали на землю і не розірвалися, вибухонебезпечні предмети або навіть їхні уламки, стріляні гільзи, снаряди, патрони тощо.

3. Будьте проінформовані. Навчіться розрізняти види небезпечних предметів, аби їх виявляти. Треба розуміти, що зазвичай такі об’єкти маскувального кольору: зеленого, коричневого, сірого. А міни чи снаряди бувають дуже різної форми: і прямокутні, і круглі, і квадратні, і довгасті. Крім того, вони мають різні механізми спрацьовування: натискання, розрив дроту, електричний сигнал, рух тощо.

Основні ознаки, які вказують на підозрілий предмет:

– предмет розміщений в людних місцях без нагляду; – наявність підозрілих звуків, які йдуть від предмета; – зовнішня схожість предмета із боєприпасами та піротехнічними виробами; – наявність розтяжок, дротів, мотузок, скотчу, що тягнуться від предмета; – наявність джерел живлення; – характерний запах (гасу, розчинника, пально-мастильних і хімічних речовин тощо); – наявність сторонніх підозрілих предметів у дверях, вікнах, дереві, закріплених за допомогою дроту, мотузок, важелів, шнурів тощо.

Пам’ятайте, якщо ви знайшли підозрілий предмет:

– спершу зупиніться та заспокойтеся; роздивіться навколо й оцініть, чи є інші небезпеки поблизу; – в жодному разі не чіпайте предмет, не намагайтеся самостійно знешкодити його, не заливайте рідинами, не засипайте ґрунтом, не накривайте; – відійдіть на безпечну відстань (100–300 метрів) тим самим шляхом, яким ви йшли раніше; якщо це неможливо, зайдіть в укриття або за міцну огорожу; – запам’ятайте місце розташування предмета; – припиніть всі роботи в місці виявлення предмета (заглушити двигуни, зупинити техніку); – не паліть, не користуйтеся засобами радіозв’язку чи мобільними телефонами біля предмета; – повідомте про знахідку підрозділам ДСНС (101) або поліції (102); – за можливості, перебуваючи на достатній відстані, зробіть фото предмета та місця його розташування; – попередьте перехожих про можливу небезпеку: можна зробити табличку чи повісити на паркан або дерево яскраву ганчірку або скотч; – дочекайтеся приїзду спеціалістів і вкажіть місце розташування цього предмета.

Основні правила поводження з підозрілими та вибухонебезпечними предметами такі: не чіпай, не підходь, повідом службу порятунку за номером 101!