100-річчяз дня заснування

+380-50-6264506

100-річчяз дня заснування

Welcome to our English club!

Welcome to our English club!

Цього разу учасники клубу обговорювали тему «Restaurant». Спочатку дещо цікавих фактів про виникнення  цих закладів харчування. Легенда свідчить, що перші французькі ресторани з’явилися в Парижі після французької революції, коли кухарі-гурмани гільйотинованої аристократії пішли шукати роботу. Історик Ребекка Спанг з Університету Індіани дослідила цю популярну історію походження і  виявила дещо зовсім інше.

Слово ресторан походить від французького дієслова restaurer , що означає «відновлювати себе», а перші справжні французькі ресторани, відкриті за десятиліття до революції 1789 року, нібито були магазинами здорової їжі, де продавали одну основну страву: бульйон. Французький опис цього виду кісткового бульйону або консоме, що кипить на повільному вогні, є  «відновлюючим бульйоном».

Як показує історія закладів харчування в Китаї та Франції,  ресторани не могли б існувати без великого та голодного міського населення. Тому цілком зрозуміло, що перший ресторан високої кухні в Америці було відкрито в Нью Йорку в 19 столітті.  Ресторан Delmonico's відкрив свої двері в 1837 році, показуючи розкішні приватні обідні зали та винний льох на 1000 пляшок. Ресторан, який залишився в тому самому Манхеттені (хоча він закрив свої двері під час кризи Covid-19 2020 року), стверджує, що він перший в Америці, який використав скатертини, а його зіркові шеф-кухарі не лише винайшли знаменитий стейк Delmonico, але й класику для гурманів, як-от яйця Бенедикт, лобстер Ньюбург і курку а-ля Кін. 

Дякуючи нашій колезі, американській волонтерці Сарі Негі(Бьорчстед), учасники клубу  ознайомилися з ресторанною лексикою, дізналися про особливості замовлення страв і сплати «чайових», розповіли про свої улюблені заклади харчування. Тепла, невимушена атмосфера під час зустрічей сприяє соціалізації молодих людей та  розвитку їх комунікативних навичок.