100-річчяз дня заснування

+380-50-6264506

100-річчяз дня заснування

XXIII Всеукраїнський радіодиктант національної єдності

XXIII Всеукраїнський радіодиктант національної єдності

Щороку восени відзначають День української писемності та мови. Але цього року ми святкуємо його вперше в іншу дату - 27 жовтня.

Свято було започатковане ще 6 листопада 1997 року тодішнім президентом України Леонідом Кучмою і до 2023  його відзначали 9 листопада — у день вшанування пам'яті преподобного Нестора Літописця — за юліанським календарем. Цьогоріч відзначення Дня української писемності було перенесено з огляду на перехід Православної церкви України та Української греко-католицької церкви на новоюліанський стиль календаря.

За традицією в цей день щороку пишуть Радіодиктант національної єдності. Авторкою тексту у 2023 році стала українська поетеса та перекладачка Катерина Калитко.

Читав його актор театру та кіно Олексій Гнатковський, відомий за роллю Івана Довбуша у фільмі "Довбуш".

Адміністрація, колектив і здобувачі освіти та навіть випускники ВСП "Бердянський фаховий коледж ТДАТУ ім. Дмитра Моторного" долучилися до загальнонаціонального написання диктанту.

Не дивлячись на те, що кожен з нас наразі знаходиться у різних куточках України і за кордоном,  коледжанська родина створила свої власні осередки єднання.