100-річчяз дня заснування

+380-50-6264506

100-річчяз дня заснування

День Державного Гімну України

День Державного Гімну України

Свято офіційно затвердив Кабінет міністрів України 2017 року. "Ще не вмерла Україна" — твір композитора Михайла Вербицького та поета Павла Чубинського, який став державним символом нашої країни, вперше було виконано саме 10 березня 1865 року на концерті до дня пам'яті Тараса Шевченка в Пшемислі (Польща). Текст майбутнього гімну був написаний 1862 року.

Державний гімн - один з головних державних символів України поряд із прапором і гербом. Верховна Рада України затвердила цю композицію як Державний гімн 15 січня 1992 року, а текст затверджено Законом України «Про Державний Гімн України» від 6 березня 2003 року. Він звучить на офіційних урядових заходах, церемоніях, спортивних змаганнях, інших публічних зборах. Під час повномасштабної війни Росії проти України, діти, ховаючись у бомбосховищах, часто співали гімн, а захисники і захисниці виконують його на передовій.

День Державного гімну України — нагадування про важливість єдності і національної ідентичності, традицій та унікальної культури нашого народу.