100-річчяз дня заснування

+380-50-6264506

100-річчяз дня заснування

Міжнародний день захисту дітей

Міжнародний день захисту дітей

     Міжнародний де́нь за́хисту діте́й»    — святкується щорічно 1 червня. Був заснований в листопаді 1949 у Парижі рішенням сесії Ради Міжнародної демократичної федерації жінок. Вперше «Міжнародний день захисту дітей» відзначався в 1950-му році в 51 країні світу. ООН підтримала цю ініціативу й оголосила захист прав, життя і здоров'я дітей одним з пріоритетних напрямків своєї діяльності.

     Відповідно до Женевської декларації про права дітей, ухваленої 1924-го року, була проголошена необхідність соціального захисту прав дитини. Декларація прав дитини була ухвалена 20 листопада 1959 і проголошувала рівні права дітей у сфері виховання, освіти, соціального забезпечення, фізичного і духовного розвитку незалежно від кольору шкіри, національної належності, громадського походження, майнового стану та іншого. Декларація закликає батьків, громадські організації, уряди визнати права дітей і сприяти їх здійсненню.

      «День захисту дітей» в Україні  з'явився 1998 року, після того, як 30 травня «на підтримку ініціативи Міністерства України у справах сім'ї та молоді, Всеукраїнського комітету захисту дітей, Національного фонду соціального захисту матерів і дітей "Україна - дітям" та інших громадських організацій », в Києвіпрезидент України Леонід Кучма підписав Указ N 568/98« Про день захисту дітей» яким наказував відзначати його в Україні щорічно 1 червня .

       Дата для проведення цього свята була обрана главою держави не випадково. 27 вересня 1991 року в країні набрала сили конвенція про права дитини — міжнародний правовий документ, що визначає права дітей на освіту, користування досягненнями культури, правом на відпочинок і дозвілля та надання інших послуг дітям державами-членами Організації Об'єднаних Націй. Тому «День захисту дітей» був пристосований керівництвом республіки до Міжнародного дня захисту дітей, який також відзначається 1 червня.

     День захисту дітей» — національне свято, покликане привернути увагу громадськості до проблем дітей.  У цей день в Україні  влаштовуються різні розважальні заходи для дітей. Серед їхнього числа: конкурси з подарунками,квести ,  концерти, всілякі виставкові та пізнавальні заходи. Згідно з рейтингом,найщасливіше дитинство мають діти Сингапуру, українські діти посідають 52 місце з 186 країн.