Учні бердянського технікуму – перші професійні винороби краю
Вино починається з виноградників – це прописна істина всіх виноробів. У далеких 1920- х роках, коли у Бердянську були закладені нові виноградники і відкрито агрошколу садівництва і виноградарства (згодом технікум), постало питання переробки виноградної продукції.
Самі учні вирощували виноград і переробляли його за допомогою виноградної дробилки власноруч в полі.
Для розвитку виноробної галузі у Бердянську було відкрито, як тоді її називали «виноробка», оснащену спеціальним обладнанням для переробки винограду.
Відтепер, студенти-винороби отримали можливість опановувати магічним процесом виготовлення вина.
Результати не примусили довго на себе чекати і вже через кілька десятиліть зразки виноматеріалів, виготовлених учнями Бердянського технікуму виноградарства та виноробства конкурували з іншими на регіональному рівні.
Практичні роботи студентів-виноробів демонстрували усім фахівцям галузі, якого рівня досяг колектив технікуму за такий короткий час.